Ustawa Kamilka. Podstawowe informacje dla NGO-sów Dowiedz się więcej 6.06 na #ngoplLIVE >
Obszar „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” zadanie pn. Upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych...
Zarząd Województwa Mazowieckiego uchwałą nr 272/470/24 z dnia 5 lutego 2024 r. ogłosił otwarty konkurs dla organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów wymienionych w art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie na realizację w województwie mazowieckim w 2024 r. zadań publicznych w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” zadanie pn. Upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych Mazowsza.
Oferent może złożyć nie więcej niż 1 ofertę w konkursie. Maksymalna kwota dofinansowania dla jednej oferty wynosi do 15 000,00 zł.
Oferty, które w toku oceny merytorycznej uzyskają mniej niż 80 punktów, nie mogą być rekomendowane do uzyskania dotacji.
Wnioskowana kwota dotacji nie może przekraczać 90 % sumy wszystkich kosztów realizacji zadania. Oferent zobowiązany jest wnieść wkład własny finansowy lub/i wkład własny osobowy lub/i wkład osobowy i rzeczowy w wysokości co najmniej 10 % wszystkich kosztów realizacji zadania. W przypadku wniesienia wkładu rzeczowego w realizację zadania jego wycena jest obowiązkowa i należy ją wykazać w ofercie w części V Kalkulacja przewidywanych kosztów realizacji zadania oraz w przewidywanych Źródłach finansowania kosztów realizacji zadania. Wnoszony wkład rzeczowy w realizację zadania opisuje się w ofercie i jest on brany pod uwagę przy ocenie oferty.
Koszty administracyjne związane z realizacją zadania nie mogą w ofercie przekraczać 25% sumy wszystkich kosztów realizacji zadania.
Działania projektowe dotyczące zadania konkursowego mogą obejmować, w szczególności:
- organizowanie lub uczestnictwo w szkoleniach, festiwalach, targach i konferencjach promujących produkty tradycyjne i lokalne wytwarzane na terenie Mazowsza;
- organizowanie imprez i wydarzeń zwiększających popularność produktów tradycyjnych
i lokalnych na Mazowszu; - wydawanie niskonakładowych, niekomercyjnych publikacji, książek, katalogów na temat produktów tradycyjnych i lokalnych Mazowsza;
- organizowanie warsztatów/seminariów z zakresu wytwarzania żywności metodami tradycyjnymi,
- organizowanie konkursów związanych z produktami tradycyjnymi i lokalnymi;
- tworzenie szlaków kulinarnych produktów tradycyjnych i lokalnych;
- tworzenie systemów informacji na temat produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych;
- organizowanie seminariów dotyczących sprzedaży i marketingu produktów;
- organizowanie wizyt studyjnych u producentów, których produkty są wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Szkolenia/warsztaty/seminaria mogą odbywać się online.
Najważniejsze terminy:
Składanie ofert: od 19 lutego 2024 r. do 11 marca 2024 r.
Wyniki oceny formalnej: 21.03.2024 r. do 28.03.2024 r.
Rozstrzygnięcie konkursu: 30.05.2024 r.
Zadania mogą być realizowane w terminie: od 30.05.2024 r. do 31.12.2024 r.
Informacja pochodzi z generatora wniosków Witkac.pl